Woezeldag

“En de week begint bij Maandag, Dinsdag,Woensdag” klinkt het door mijn groep 1/2. De kinderen zingen en gebaren vrolijk mee. Op de vraag welke dag is het vandaag weten ze allemaal het antwoord. Vandaag is het namelijk Woezeldag ….. eh woensdag.

Met veel plezier sta ik al jaren voor de klas, heb ik een eigen praktijk en ben ik moeder van 3. Wat me in al deze situaties steeds weer opvalt is dat (jonge) kinderen de dagen van de week maar niet onder de knie kunnen krijgen. Daar moet toch iets op te vinden zijn dacht ik. Het antwoord kwam tijdens een opleiding die ik volgde om te specialiseren in beelddenken.

Wij werkte in de klas met een draaischijf. Op deze manier gaven we aan dat het een week een doorgaand iets is. Zij bracht mij echter op het idee om met een lineaire reeks te gaan werken. Ze hebben hier weliswaar van nature moeite mee, maar kunnen er erg veel steun aan hebben en het als prettig gaan ervaren. Ik heb er mee gespeeld, samengewerkt met collega’s en ben tot een vorm gekomen die het beste blijkt te werken.

Binnen 1 maand tijd kende al mijn kleuters de dagen van de week, binnen een  3 maanden wisten ze me antwoord te geven op de vragen:  “welke dag was het gisteren?” en “welke dag is het morgen”. En binnen een half jaar konden ze dit zelfs voor eergisteren en overmorgen. In het regulier onderwijs verliep dit proces nog sneller.

“Wat is dan het geheim?” hoor ik je afvragen.

De dagen van de week worden lineair opgehangen, hebben een kleur, een plaatje en een gebaar. Daarnaast maak ik nog gebruik van een lied. Dit totaal pakket zorgt voor het succes.

Een jaar later durf ik met overtuiging te zeggen dat onderstaande reeks werkt.

dagen van de week voor beelddenkers

Werkbeschrijving:

Hierbij (dagen van de week) de plaatjes die gebruikt worden voor de dagen van de week. Print ze uit en plak ze op de bestaande kleur van de dagen die behoren bij jullie school. De kleuren kunnen per school dus verschillen. Ik gebruik tijdens deze les Nederlands ondersteund Met Gebaren (NMG) als  gebaren voor de dagen van de week. Deze kun je op verschillende plekken op het web vinden. Als laatste gebruik  ik een lied als muzikale ondersteuning. Ik heb gekozen voor  lied (24) dat hoort bij de kleutermap van Alles Telt.

Ook dit lied is van toepassing en je leert direct de gebaren:

 

Heel veel plezier!

Share Button

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. review: De jonge beelddenker | JufBianca.nl - 1 augustus 2020

    […] boek echt zelf bestellen! Op de site van Tineke http://www.kindertalenten.nl staat ook veel informatie. Hier lees je bijvoorbeeld hoe je de dagen van de week aan zou kunnen leren, mét filmpje met een […]