Voorkom de zomerdip tip: bak een taart

voorkom de zomerdip tip - bak een taartDoelgroep: onderbouw – middenbouw – bovenbouw

Tijdsbesteding: 20 min. (zonder oventijd)

Vakgebied: rekenen, taal

Benodigdheden: alle ingrediënten beschreven in het kookboek.

Leergebieden: begrijpend lezen, wegen, grote getallen, woordenschat

Bakken is een van mijn favoriete activiteiten met kinderen die moeite hebben met rekenen.  Samen met de kinderen geniet ik er van om rekenen in de praktijk te brengen. We hebben het immers over dingen in de juiste volgorde doen, wegen en kunnen allemaal mini rekengesprekjes houden.

Ik daag de kinderen uit rekentaal te gebruiken en vraag allerlei denk stimulerende vragen tussen door.

Ja, hoor ik je nu denken, maar ik dan? Je kunt leren om denkstimulerende vragen te stellen, mocht je je over dit onderdeel onzeker voelen. Zoek op het onderdeel denkstimulerende gesprekstechnieken (DGM). Ook al worden deze gesprekstechnieken gebruikt voor kinderen met een taalachterstand, ze zijn bruikbaar voor alle kinderen en zeker voor de (jonge) beelddenker. Denk maar eens aan koken met verschillende materialen en soorten eten. Wat gebeurt er als je kaas door een kaasrasp haalt? Hoe werkt een zeef eigenlijk? Wat zou er gebeuren als je het gas hoger zet? Wat gebeurt er met deze soep als ik het kook, pureer of koud laat worden?

DGM taart

Voor jong en oud:

Dit jaar bakte ik verschillende keren met mijn kinderen. De jongste is fan geworden van de kwarktaart en maakt ze nu het liefst voor elke verjaardag. Mijn middelste vind een cake bakken nog steeds het leukst, daar ze die erna kan versieren met van alles en nog wat, maar vooral met veel slagroom. De oudste kan ik overhalen om een appeltaart te bakken, maar hij vind het vooral leuk om samen met zijn vader de keuken in te gaan en leert hoe je soepen maakt en eitjes kookt. Hier komen ongemerkt ook heel wat denkstimulerende vragen langs (en dat terwijl mijn lief deze term nog nooit gehoord heeft). Kortom, we stellen als volwassen regelmatig denkstimulerende vragen, dus geniet maar vooral van het samen bakken of koken!

Veel bakplezier!

Met warme groet,

Tineke

 

Share Button

, , , , , , , , ,

Comments are closed.