Voorkom de zomerdip tip: auto letters

Voorkom de zomerdip tip -auto lettersDoelgroep: groep 1-2-3

Tijdsbesteding: 10 á 20 min.

Vakgebied: taal

Benodigdheden: afhankelijk van de tip die je gaat uitvoeren

 

Kinderen vinden het leuk om spelenderwijs bezig te zijn met letters en klanken. Leef je uit met Lego, auto’s of andere materialen. Hieronder een aantal inspiratie’s:

1)    Maak thuis een lettertafel met je kind en vul die regelmatig aan. Schrijf de woorden op kaartjes bij de dingen die op tafel liggen. Bijvoorbeeld: K A A S, met een streepje onder de letter van de week of geef deze letter een andere kleur: K A A S.

2)    Bij ons thuis verzonnen we tijdens het eten zoveel mogelijk woorden met de letter van de week. Als ouders hebben we erg genoten van de bijzondere woorden waarmee onze kinderen kwamen en we hebben op deze manier al spelend nieuwe woorden aangeboden. Zowel de oudste als de jongste deden naar hartenlust mee als het ging om woorden bedenken.

3)    Zing regelmatig het Alfabetlied.

4)    Lees boeken voor als Het letterwinkeltje, Kijk mijn letter, Letter van de week en Het grote ABC van Tuk.

5)    Zand- of scheerschuimletter. Maak met zand of scheerschuim een vlak en laat je kind hierin de letter van de week maken. Wil je liever geen scheerschuim gebruiken? Met zand kan het ook of gebruik een gelzak (kijk voor uitleg op www.kindertalenten.nl).

6)    Achterhaal of de leerkracht op school letters ondersteunt met klankgebaren. Zo niet, kijk dan eens naar de klankgebaren van Spreekbeeld of Kinderklanken. Ze zijn onder andere te vinden op het YouTube-kanaal van Kindertalenten.

7)    Heb je een iPhone of een iPod, koop dan de app Letterschool. Hierin kunnen kinderen spelenderwijs aan de slag met de klanken uit ons alfabet (dit is de A van appel).

 

LET OP! Alle tips mogen spelenderwijs gebeuren. Heeft je kind onvoldoende interesse, laat het dan voor wat het is. Wie weet, komt hij er morgen zelf mee.

bron: de jonge beelddenker, SWP uitgeverij

 

 

 

Share Button

, , , , ,

Comments are closed.