Voorkom de zomerdip tip: voorlezen

voorkom de zomerdip tip - voorlezenDoelgroep: bovenbouw

Tijdbesteding: 15 min.

vakgebied: leesbevordering / leesbeleving

benodigdheden: een boek naar keuze van jouw en je kind

leergebieden: taalontwikkeling, kennis opdoen, woordenschat uitbreiding

 

Iedereen weet waarschijnlijk nog uit welk boek je vroeger voorgelezen werd. Zelf werd ik voorgelezen uit ‘De geheime tuin’  en ‘Ronja de rovers dochter’. Ik heb er zelf goede herinneringen aan, ik kon me helemaal inleven in wat er gebeurde en maakte mijn eigen gezichten bij de personages. Maar wat is er nu eigenlijk zo goed aan voorlezen?

Taalontwikkeling

Een belangrijk aspect van voorlezen is de taalontwikkeling bij je kind. Bij alle kinderen is voorlezen van belang, en vooral bij kinderen met een taalachterstand.  De zinsbouw, de opbouw van verhalen en het woordgebruik in boeken zijn anders dan die in het dagelijkse taalgebruik. Voorlezen vergroot en verrijkt de woordenschat. Het draagt bij aan een beter taalgevoel en taalbegrip.

Er zijn projecten zoals ‘De Voorleesexpress‘ waarbij kinderen worden voorgelezen door vrijwilligers, en waarbij uit onderzoek naar voren komt dat de taalvaardigheid stukken beter wordt.

Kennis opdoen

Een tweede groot voordeel van lezen is dat je kind over meer kennis gaat beschikken en dit ook kan toepassen in het dagelijks leven. Er zijn veel themaboekjes te vinden waarbij vaak één of meerderegedragingen centraal staan.

Wil je kind niet tanden poetsen? Of is hij/zij bang ‘s nachts? Via het lezen van een boek kan je kind hier op een ‘veilige’ manier over leren en nadenken. Je kind kan zich identificeren met degene uit het boekje óf je kunt het er juist over hebben waarom jouw kind dingen op een andere manier doet.

In de bibliotheek zijn veel boekjes met bepaalde thema’s. Deze staan tussen alle andere boeken, maar er bestaat vaak ook een plekje met zeer specifieke thema’s. Bijvoorbeeld: over de dood, over anders zijn, over scheiding en noem maar op! De medewerkers van de bieb kunnen je helpen om het juiste boek te vinden.

Fantasie en inlevingsvermogen

Door het voorlezen wordt de fantasie en creativiteit van je kind aangesproken. Je kind kan zijn/haar eigen wereld creëren aan de hand van de tekst die hij/zij hoort. Het inlevingsvermogen speelt hierbij een grote rol en wordt hiermee vergroot.

Voorlezen stimuleert de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Tijd voor elkaar

Het laatste, maar zeker niet onbelangrijkste voordeel van voorlezen is dat je tijd hebt voor elkaar. Vaak komen kinderen lekker tegen hun ouders aankruipen als ze voorgelezen worden. Je hebt gerichte tijd voor je kind, wat een positieve invloed heeft op jullie relatie. Daarnaast kan het verhaal een mooie aanleiding zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Je kunt er achter komen wat je kind bezig houdt.

Voorlezen is ook nog eens een rustpuntje voor het kind en kan heel goed bijdragen aan de structuur van de dag! Bijvoorbeeld als je elke avond voor het slapen gaan voorleest.

Veel plezier!

 (bron: opeenrijtje. com)

 

Share Button

, , , , , , , ,

Comments are closed.