Uitleg van het (nieuwe) AVI-systeem

Misschien heb je nog nooit gehoord van het nieuwe AVIsysteem, daar het voor jou volledig duidelijk is hoe het systeem nu werkt. Maar misschien heb je een kind dat start in groep 3 of eentje die al een tijdje leesonderwijs heeft en is het hele AVI-gebeuren nog een beetje vaag. Regelmatig hoor je thuis: “Mam, ik mag nu geel lezen.” of  “Yes, ik mag nu M5 lezen.”. Maar hoe zit dat nu precies met AVI-lezen? Toen jij op school zat, was het heel anders….

Waarom een vernieuwing?

De AVI-toetskaarten waren meer dan 10 jaar oud, waardoor de teksten op de toetskaarten en de normering toe waren aan een herijking. Cito en KPC Groep besloten om samen te werken aan een AVI-vernieuwing.

Uitleg huidige systeem

De nieuwe twaalf niveaus zijn gekoppeld aan de groepen in het basisonderwijs. Dat was voorheen niet het geval. De gebruikte nummers in de AVI-aanduiding staan voor de groep waarin het kind zit. Zit een kind in groep 6? Dan heb je in ieder geval een AVI nodig met een ‘6’ in de aanduiding. Maar aangezien er een groot verschil zit in het begin van groep 6 en het einde van groep 6, is hier nu ook een verschil in gemaakt. De letters duiden de periode aan. De E staat voor het ‘Einde’ van een leerjaar, de M staat voor het Midden van het leerjaar. Als een kind dus halverwege het leerjaar in groep 6 zit, dan past een boekje met de aanduiding AVI-M6 het beste bij zijn leesniveau.

Zit een kind echter aan het einde van groep 4, dan is een boekje met de aanduiding AVI-E4 heel geschikt voor hem.
De twee uitzonderingen hierop AVI-Start (voor kinderen die net beginnen met lezen) en AVI-Plus (leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen eind groep 7) spreken – met hun duidelijke naam – voor zich.
Met het nieuwe systeem kun je dus in één opslag zien welk boek voor een kind is geschikt en dat is wel zo makkelijk!

Schema AVI-systeem nieuw – AVI oud

AVI-systeem Nieuw AVI-systeem Oud
AVI-Start 1
AVI-M3 (middengroep 3) 1 – 2
AVI-E3 (eind groep 3) 1 – 3
AVI-M4 (midden groep 4) 3 – 4 – 5
AVI-E4 (eind groep 4) 4 – 5 – 6
AVI-M5 (midden groep 5) 5 – 6
AVI-E5 (eind groep 5) 6 – 7 – 8
AVI-M6 (midden groep 6) 7 – 8 – 9
AVI-E6 (eind groep 6) 8 – 9
AVI-M7 (midden groep 7) 8 – 9 > 9
AVI-E7 (eind groep 7) > 9
AVI-Plus > 9

bronvermelding; www.peuteren.nl, www.cito.nl, www.biblioplus.nl

 

 

Share Button

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie