spellingkleurplaat

Stel je kunt het wel

De methode stel je kunt het wel gaf mij als leerkracht en mijn cluster 2-klas het plezier terug in schrijven. Met plezier leerde we over (zelfstandig)naamwoorden, doe-woorden (werkwoorden) en bouwde we zinnen op. Het plezier in lezen schoot vooruit, het begrijpend leesniveau nam een sprong en dat terwijl elke les een feestje was. Dit inspireerde me om aan de slag te gaan met een aanverwant onderdeel van het schrijfproces; Spelling. Stel je kunt wel spellen! Plezier terug vinden in het schrijfproces, beter om gaan met lezen en leren als een feestje ervaren.

Methode de Haan

Als kind met dyslexie heb ik zelf mogen ervaren hoe ingewikkeld schrijven zonder voldoende spellingkennis kan zijn. De spellingsregels alleen boden me geen houvast. Ik bleef op mijn gehoor schrijven. In groep 7 ging ik twee keer per week naar Ellen. Als remedial teacher bracht ze de regels voor mij tot leven, bood structuur en lege herhaaldelijk en geduldig uit waarom hier de uitzondering gold, waardoor ik beter in staat was de regels te onthouden en toe te passen. Tijdens het schrijven van mijn boeken leerde ik nog meer over de prachtige wereld van onze Nederlandse taal en kreeg ik nog meer inzicht in de structuur ervan. Nu, ongeveer 25 later, is methode de Haan weer mijn anker geweest, tijdens het ontwikkelen van de spellingkleurplaten. Ik bied kinderen in mijn praktijk structuur, geef ze overzicht en inzicht.

Spellingkleurplaten als uitgangspunt

Als remedial teacher in het begeleiden van beelddenkers zag ik direct allerlei parallellen met mijn eigen leerproces. Naast verbale uitleg van de spellingregels nam ik steeds vaker toevlucht tot tekenen. Zo werden mijn spellingkleurplaten de basis. Ik bied structuur, breng de regels tot leven, voeg belevingscomponenten toe en laat de kinderen zelf de wereld van spellingregels ontdekken.

Nu ligt mijn uiteindelijke versie klaar voor jou. Ik daag je uit hem te gaan gebruiken als basis van waaruit jij je eigen creativiteit mag aanspreken om jouw beelddenker optimaal te begeleiden.

Niet alleen

Natuurlijk laat ik je dit niet alleen doen. Tijden 20 weken begeleid ik jouw en je kind door de ruim 20 spellingregels van groep 3. Elke week ontvang je op vrijdag in jouw mailbox en link die toegang geeft tot een unieke online-leeromgeving, waar je filmpjes, inspiratie en handleidingen aantreft. In de Q&A, kun je vragen stellen en op de besloten facebook pagina mag je elkaar deelgenoot maken van jullie creatieve proces.

Leren is een feestje!

Bestel

Ik wens je veel leerplezier toe,

Met warme groet,

Tineke

Share Button