Schep duidelijke kaders voor een beelddenker

Deze eyeopener was een van mijn eerste kennismakingen met beelddenken. Beelddenkers en taaldenkers gaan wezenlijk anders om met het ordenen van de wereld. Dit ontdekte Maria Krabbe al in 1930. Ze schetste het als volgt.

A. Denkwijze, sorteergedrag niet-beelddenker

 denkwijze-sorteergedrag-niet-beelddenker

 B. Denkwijze, sorteergedrag beelddenker

denkwijze-sorteergedrag-beelddenker

Een beelddenker gaat de lesstof ziften (uit elkaar trekken) en op zijn manier ordenen (wat zijn de verbanden vanuit de verschillende gezichtspunten). Het eindresultaat is daarom anders dan dat van zijn klasgenoten. Als vooraf het eindresultaat duidelijk zou zijn, had hij de informatie anders opgeslagen in zijn geheugen.

eyeopenerLater tijdens mijn literatuurstudie stuitte ik op de volgende eyeopener:

“Niet alle niet-beelddenkers zijn bottom-up denkers. Beelddenkers zijn wel altijd top-down denkers. Plaatjes zijn zeer moeilijk op te delen in stapjes, beelddenkers zien alles in een geheel met veel details. Maar ook taaldenkers kunnen top-down denken.
Gevaar voor top-down denkers is dat ze verzanden in veel details, wanneer er geen duidelijk kader voor ze wordt geschept. Dit zie ik in intelligentieonderzoek regelmatig terug. Ook tijdens citotoetsen kan dit een probleem zijn.”, aldus drs. Lisanne van Nijnatten.

In mijn praktijk komt het er dan ook vaak op neer dat ik de kinderen begeleid in de schifting van veel naar weinig. Dit kan door het maken van een mindmap, een tekenopdracht of het sorteren van woordkaartjes. Wil je deze technieken ook leren, zodat je beelddenkers in jouw praktijk kan helpen de wereld te begrijpen? Denk dan eens aan de opleiding Denken in Beelden – professional. Wil je meer van mijn eyeopeners lezen? Pak dan eens het boek Belevend leren. Heeft jouw kind echt ondersteuning nodig bij de CITO? Dan voorziet Kindertalenten of een van de CITO in BEELD coaches in deze behoefte met de CITO in BEELD training.

 

tineke-verdoes

 

Met warme groet,
Tineke Verdoes

 

 

Share Button

, , , , ,

Comments are closed.