METRIEKFABRIEK laat beelddenkers glimlachend leren

recensie-producetenAlleen al de inhoud van de doos spreekt de kinderen aan. “Wat gaan we met die maatbekers doen?” vraagt de leerling tegenover mij. Ik vertel haar dat we daarmee kunnen kijken wie dit spel gaat winnen. Ze kiest een kleur en kijkt er nu al naar uit om haar maatbeker te vullen. Ze wil maar al te graag winnen.

Intrinsieke motivatie gewekt

Nadat we alles klaar hebben gelegd en de spelregels hebben doorgenomen, starten we. Samen hebben we veel plezier, maar worden onze reken-hersenen ook flink aangesproken. Het is voor haar leuk om te zien dat ik ook echt mijn best moet doen om uit de vragen te komen. Soms moeten we echt samenwerken om tot het antwoord te komen en delen we de winst.

Als we klaar zijn, vraagt ze stralend of we nog een rondje mogen. Haar intrinsieke leermotivatie is door dit spel geraakt. De tweede ronde wint ze, maar ze kijkt nu al uit naar volgende week. “Mogen we dit dan weer doen?”, vraagt ze tijdens het opruimen.

Samenvatting van het spel

Spelmateriaal voor 11-12 jarigen om het metrieke stelsel te oefenen. In de Metriekfabriek worden ijsjes, koekjes en chocola geproduceerd. Het spel bevat realistische rekenopdrachten in de context van deze fabriek. Er zijn drie categorieën: inhoud, gewicht en oppervlakte.
Het spel is zelf controlerend. Als het antwoord goed is, ontvangt de leerling een beloning in de vorm van water. Degene die het eerst zijn maatbeker met water heeft gevuld, is de winnaar.
Het materiaal bestaat uit een houten kist met daarin een speelveld, plattegrond op schaal, negentig opdrachtkaarten, vier maatbekers (1/2 liter), vier gekleurde pionnen en een stippen dobbelsteen.

metriekfabriek-een-groot-succesDoelstelling

– Rekenen met gewichten, oppervlakte en inhoud
– Plezier hebben in het werken met het metrieke stelsel
– Bevorderen van samenspel en interactie tussen de leerlingen
– Reflecteren op antwoorden

Inhoud

De set bevat:

  • 90 opdrachtkaarten: 30x rood, 30x groen, 30x blauw
  • 1 speelveld
  • 4 pionnen: rood, groen, blauw en geel
  • 1 dobbelsteen met stippen
  • 4 maatbekers van ½ liter
  • 1 plattegrond op schaal

handleidning-metriekfabriekWerkwijze

Speel Metriekfabriek met 2, 3 of 4 spelers.

Vul ter voorbereiding van het spel een lege fles frisdrank met water.

Leg kladpapier, potloden en een liniaal klaar.

Leg het speelveld in het midden op tafel. Iedere speler neemt een maatbeker en een pion. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Plaats de pion evenveel rondjes vooruit als het gegooide aantal ogen. Als je op een wit rondje komt, is de volgende speler aan de beurt. Je mag nog een keer gooien als je op een oranje rondje komt. Als je op een rood, groen of blauw rondje komt, neem je een opdrachtkaartje met dezelfde kleur.

Lees de opdracht voor en reken het antwoord uit. Gebruik indien nodig een kladblaadje. Geef het antwoord en keer dan het opdrachtkaartje om en controleer of jouw antwoord goed is. Als jouw antwoord goed is, krijg je de beloning die op het kaartje gedrukt staat: 100 ml voor eenvoudige, 150 ml voor moeilijkere en 200 ml voor moeilijke opdrachten. Schenk de verdiende hoeveelheid water uit de fles in jouw maatbeker.

De speler die als eerste de maatbeker vol heeft, is de winnaar. Het spel kan op ieder gewenst moment beëindigd worden. Vergelijk dan de inhoud van de maatbekers. De speler die het meeste water in de maatbeker heeft verzameld, is de winnaar.

Suggesties

– Speel in tweetallen of drie tallen met 1 pion. Stel bijvoorbeeld een groepje samen van zeer zwakke rekenvaardige en minder rekenvaardige spelers.

– Kies ervoor om de opdrachten gezamenlijk op te lossen als de spelers de opdrachten moeilijk vinden. Speel het spel zoals hierboven beschreven, met het verschil dat de speler die aan de beurt is hulp mag inroepen van zijn medespelers. Spreek af dat de speler die aan de beurt is, de beloning krijgt. Of spreek af dat de speler die geholpen heeft, een deel (50 ml) van de beloning krijgt.

– Biedt de opdrachten klassikaal (zonder spelbord) aan.

– Gebruik om het spel minder moeilijk te maken alleen de eenvoudige opdrachten (beloning 100 ml).

tineke-verdoes

 

Heel veel speelplezier!

Met warme groet,
Tineke Verdoes

 

Bestelgegevens

Bestelnummer: 1259000

http://www.educatheek.nl/Metriekfabriek_170801.html

bestelgegevens-metriekfabriekUitgever: NNSL en Jegro
Categorie: Hulpmiddel
Duur: Niet specifiek
EAN / ISBN: 1259000

Doelgroepen:
Basisschool: Groep 5 & 6
Basisschool: Groep 7 & 8

 

Share Button

, , , , , , , , , , ,

Comments are closed.