Oefen je handen tijdens het verkleind lettersysteem

Het tactiele verkennen van vormen ondersteunt het zien.

een letter voel kistJe beleeft vormen intenser wanneer je een vorm niet alleen ziet, maar ook aftast. Wat je voelt met je linkerhand komt in de rechterhersenhelft aan en omgekeerd, omdat de zenuwen zich kruisen in het ruggenmerg. Je kunt op deze manier dus specifiek de linker of rechter hersenhelft stimuleren.

Tijdens de kleuterperiode is het voelen van vormen in allerlei structuren een goede oefening, omdat de neurologische verbindingen tussen de beide hersenhelften nog open staan. Zeker kinderen die duidelijk problemen hebben met het herkennen en benoemen van de letters, hebben veel profeit aan het blind voelen.

Luchtschrijven ….. of toch niet?

lucht schrijvenIk zie me nog zitten in mijn kleuterklas. Alle kleuters schreven de letter van de week in de lucht. Ik was er van overtuigd dat dit een hele goede manier was om te werken aan letter herkenning. Gedurende het jaar bleek dat veel kinderen weinig hou vast hadden aan luchtschrijven als het ging om het onthouden van lettervormen en letterbewegingen. Na het lezen van 26 letters en dan …., besloot ik het anders aan te pakken.

Onzichtbaar schrijven op een ondergrond

wrijfschijfAls je schrijft om een ondergrond voelt je wrijving met deze ondergrond en krijg je tactiele en kinesthetische informatie over de beweging die je maakt. Hierdoor is het makkelijker om de beweging te onthouden. Het maakt hierbij geen verschil wat voor soort ondergrond je gebruikt. Ik laat kinderen nu onzichtbaar schrijven op tafels, het schoolplein, een muur of de vloerbedekking. Eigenlijk alles wat je tegenkomt kun je gebruiken, zolang er maar tactiele informatie wordt doorgegeven. Sluit je hierbij ook nog eens de ogen, dan wordt het dieptespiergevoel (ook wel proprioceptief genoemd) extra gestimuleerd.

Oefen je handen met de voeldoos

Er zijn vele wegen om tijdens het verkleind lettersysteem je handen te oefenen. Een van de favorieten van mijn kleuters is de voeldoos.

  • Ze kunnen een voorwerp voelen en deze benoemen.
  • Voel en zoek 2 identieke voorwerpen.
  • Er ligt een voorwerp in de doos …. Kun jij het zelfde voorwerp naast de doos zien liggen.
  • Stopdrie letters in de doos en vind de ene vorm die hetzelfde is als de letter naast de doos.
  • Doe drie in de doos. Twee dezelfde en een afwijkende. Welke lettervormen zijn gelijk aan elkaar?
  • Zoek alle letters met een stokje. Zoek alle letters met een stokje.
  • —–
  • —–
  • —–

Er zijn nog vele andere manieren om je handen toe oefenen. Daarover is meer te vinden in volgende blogs.

Veel voel-plezier,

Tineke Verdoes

Share Button

, ,

Comments are closed.