Laat een beelddenker (weer) plezier beleven aan lezen.

Graag laat ik je kennis maken met de website: kijk en lees, omdat de meest gehoorde klacht in mijn praktijk ligt op het gebied van leesplezier bij beelddenkers. Veel beelddenkers beleven weinig plezier aan lezen: boeken zijn te dik, ze zien er niet aantrekkelijke uit, het Avi niveau is te hoog of te laag en veel kinderen klagen dat lezen saai is. Dit laatste kan in mijn ogen, met een beetje hulp, opgelost worden.

Kijk en lees

Mijn moeder had snel door dat ze mijn leesplezier kon verhogen door me strips aan te bieden. In mijn tijd was dit de Tina. Elk weekend mocht ik op de makt een nieuwe versies ophalen door een oud te ruilen om vervolgens weer een week lang plezier te beleven aan echte meisjes verhalen. Ik moet je bekennen dat ik sommige nog steeds heb en af en toe lees. Voor mij heeft het dus gewerkt. En hoe!  De kinderen die bij mij in de praktijk komen kijken tegen een meters hoge boekenkast aan, gevuld met een variëteit aan boeken: kinderboeken, studieboeken, jong adult boeken, boeken voor beginnende geletterdheid en natuurlijk de boeken van kijk en lees.

Zelf ben ik dol op de grappige stripboeken van kijk en lees. Kikker kik neemt mij en mijn jonge lezertjes mee op allerlei gekke avonturen en Joep is een gewone jongen die na school doet wat elk kind het liefste doet: precies wat hij zelf wil. Op deze manier is lezen in groep 3 & 4 een feestje.

Vanaf avi 5 houden de geheim agenten van de Geheime Monster Dienst alle monsters verborgen voor de mensen, zodat de monsters ongestoord hun gang kunnen gaan en vanaf avi 6 geniet ik samen met de kinderen van Gromf die bevriend is met Arthur.

Laat ik vooropstellen dat ik vooral heel erg geniet van deze boeken, maar een leuke bijkomstigheid zijn de volgende feiten. De boeken:

– zijn op AVI-niveau, door Cito gecertificeerd
– bevatten meerdere korte verhaaltjes in één boek: lezen in lees-sprintjes
– zijn toegankelijk door de aantrekkelijke visuele ondersteuning
– brengen plezier in lezen (terug)

Heel veel plezier met lezen!

groetjes,

Tineke Verdoes

Share Button
Comments are closed.