Krijg kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken.

Je kent ze vast wel, kinderen die maar niet aan het lezen geraken. Ook wij hadden er thuis zo een. Hadden? Ja, hadden, want wij leerde Yoleo lezen kennen. Graag deel ik deze geweldige website met jullie, zodat ook jullie kind met plezier boeken kan gaan lezen!

Ons verhaal

Onze middelste had het niet zo op lezen en dat terwijl haar broer en zus ze verslinden. Wat we ook probeerde het lukte maar niet om haar met haar neus in de boeken te krijgen. Dus lazen we voor en bleven het voorbeeld geven door zelf veel te lezen (en ervan te genieten). Ondanks dat deze wijze slim is om te hanteren om allerlei redenen, leeskilometers ging ze er helaas niet van maken. Totdat we de voor ons gouden tip kregen: lezen met Yoleo.

Zogezegd zo gedaan. We installeerde via de website de bijhorende app en regelde haar eerste boek Dolfje weer wolfje. Na een bladzijde mee te hebben gelezen en geluisterd, struinde ze naar boven om daar verder te lezen.

Lange tijd hoorde we niets. “Mama, ik heb iets heel ergs gedaan.”  Aldus mijn dochter. Tja, wat moet je dan bedenken? Een kapotte tablet, het programma eraf …, maar al snel haalde ze ons uit onze gedachtegang: “Ik heb per ongeluk vier hoofdstukken gelezen en ik zou eigenlijk al moeten slapen.” Tja, probeer dan maar eens met een strak gestreken gezicht te melden dat het inderdaad toch echt bedtijd is. We knuffelde haar en bedachten een oplossing voor het bijhouden van der slaaptijd.

Vanaf toen heeft ze bijna elke dag met plezier gelezen en is zelfs overgestapt op boeken die je kan vasthouden. Op Yoleo lezen kiest ze boeken die haar interesse hebben en kan ze los van Avi niveaus kiezen. Haar ‘gewone’ boeken leest ze op niveau. Ze leest nu sinds een ruim jaar op deze wijze en het heeft haar meer gebracht dan alleen maar een getal op haar rapport, maar wat waren we trots op haar toen ze tijdens haar afgelopen rapport periode trots kwam vertellen: “Ik ben anderhalve Avi omhooggegaan!”

Yoleo lezen in de praktijk

Ook in mijn praktijk adviseer ik ouders en kinderen om met Yoleo lezen te gaan werken en ook daar hoor ik positieve geluiden. Kijk eens naar onderstaand filmpje om een beeld te krijgen wat Yoleo lezen nu precies is:

Yoleo lezen biedt dus hybride boeken aan. Dit zijn e-boeken die je op een pc, laptop of tablet kan lezen. In een hybride boek staan de combinatie van de tekst van het boek, de auditieve ondersteuning door het voorlezen van de tekst door een menselijke stem en een gele meeleescursor (‘karaoke-lezen’) per woord centraal. Deze hybride vorm is uniek en blijkt zeer positief te werken bij kinderen die lezen lastig vinden.

Ik hoop dat je op onderzoek gaat naar deze geweldige manier lezen.

Groetjes,

Tineke Verdoes

Share Button
Comments are closed.