Klassenmanagement voor beelddenkers

eyeopenerEen passend klassenmanagement is cruciaal voor beelddenkers! In de 15 jaar die ik voor de klas heb gestaan, werkte ik graag samen met taaldenkende collega’s. Een opgeruimd en gestructureerd klaslokaal was voor mij de beste omgeving om tot creatief lesgeven te komen. Door het lezen van het volgende citaat werd mij ineens duidelijk dat dit niet alleen met visuele overprikkeling te maken had.  Terugkijkend op mijn eigen schoolperiode ben ik erachter gekomen waarom de tips en trucs van mijn remedial teacher Ellen me zo goed hielpen. Zij zorgde ervoor dat mijn ezelsbruggetjes binnen handbereik kwamen. Net zoals mijn taaldenkende collega ervoor zorgde dat materialen binnen mijn handbereik lagen.

Eyeopener

klassenmanagementIn veel klassen die ik heb mogen bezoeken, was het mooi om te zien hoe de wanden vol hingen met posters met de tafels van vermenigvuldiging, met de trap van vergelijking, de spellingsregels, de tijdslijn van geschiedenis, de seizoenen, maar ook het rooster van de dag enzovoort. Voor veel leerlingen bieden ze steun voor de informatie die ze tot zich moeten nemen. Maar voor leerlingen met een zwak visueel-ruimtelijk werkgeheugen, is het te inspannend om rond te kijken en te zoeken naar de relevante informatie om die vervolgens te koppelen aan het werk dat ze aan het maken zijn. Het gevolg is dat ze deze visuele hulpjes niet snel zullen gebruiken. Voor deze kinderen is het belangrijk de visuele geheugensteuntjes direct beschikbaar te maken. Denk maar eens aan het dagprogramma op hun tafel met een pijl erbij. Deze pijl kunnen ze bewegen als een geheugensteun. Door deze ondersteuning wordt de inspanning om bij te blijven met de klas tot een minimum beperkt: bovendien biedt het de leerling de kans verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen acties.

(bron: T. Alloway, Het werkgeheugen, gerichte ondersteuning bij leerstoornissen, 2014)

Dus op naar kindgericht onderwijs en laat ze zelf hun eigen spiekboekjes maken! Hoe je dat doe? Dit kun je leren tijdens de opleiding Denken in Beelden (professional). 

Zin om meer van mijn eyeopeners te lezen? Kijk dan eens in het boek: Belevend Leren.

tineke-verdoes

Met warme groet,
Tineke Verdoes

Share Button

, , , , , , ,

Comments are closed.