Instructie: geef ze niet meer dan hun werkgeheugen aankan.

werkgeheugen-is-net-een-post-itVoor het schrijven van een boek doe ik veel onderzoek. Uit een onderzoek dat ik tegen kwam, bleek dat in de huidige klassen 53% van de leerlingen het liefst visueel-ruimtelijk zijn informatie verwerkt. Dit riep vraagtekens bij me op over de huidige werkwijze. Ons onderwijs richt zich immers vooral op de 47% auditief-volgorderlijk leerlingen. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 33% van de beelddenkers,  net als ik, visueel ingesteld is, maar voldoende capaciteiten heeft om het onderwijs te blijven volgen. Echter, 20% van de visueel-ruimtelijk leerlingen zit echt in het nauw en krijgt diagnoses die ze eigenlijk niet zouden hoeven hebben.

Als je deze kinderen etiketten gaat geven, zoals autisme, ADHD en dyslexie, dan krijg je een tunnelvisie en dat wil ik absoluut niet. Ik kijk vanuit de sensitieve-belever-visie, dit dekt goed de wereld van het beelddenken, dat uit veel meer bestaat dan het koppelen van een beeld aan een woord. Hierdoor hoef ik niet te kiezen tussen verschillende diagnoses. Ik kijk naar het kind als geheel.

Onderstaand lijstje was echt een eyeopener voor mij als leerkracht.

Als je leerlingen of kinderen instructies geeft, geef ze er dan niet meer dan hun werkgeheugen aankan. Je kunt het werkgeheugen vergelijken met Post-it’s. Door te weten hoeveel instructies verschillenden leeftijdsgroepen tegelijk in gedachten kunnen houden, vergroot je de kans dat zij jouw instructie naar behoren kunnen opvolgen. De volgende tabel toont hoeveel je kunt verwachten van welke leeftijdsgroep.

Leeftijd                werkgeheugen en instructies

5 tot 6                  2 instructies

7 tot 9                  3 instructies

10 tot 12              4 instructies

13 tot 15              5 instructies

16 tot 30+          6 instructies

40+                      5 instructies

50+                      4 instructies

60 tot 70             3 instructies

Citaat: T en R Alloway, de winst van het werkgeheugen, 2014, P. 278

Wil je meer van mijn eyeopeners lezen? Bekijk dan eens het boek: belevend leren.

tineke-verdoes

Veel plezier met het aanscherpen van jouw instructies!

Met warme groet,
Tineke Verdoes

Share Button

, , , ,

Comments are closed.