Hersenkrakende apps en games voor beelddenkers

“Ruimtelijk inzicht verbetert de schoolse functies. Train ze: van peuter tot volwassene. Manipuleren van 3D objecten, waarnemen. Laat bewegen”, aldus neuropsycholoog en neurowetenschapper Jelle Jolles in een van zijn tweets.

Ik kan me bedenken dat de heer Jolles het dan heeft over belevend leren in de fysieke wereld en niet zozeer over de digitale wereld. Al meld hij in een latere tweet dat een combinatie van fysieke ervaringen opdoen met ruimtelijk inzicht, afgewisseld met een digitale versie prima is. Anno 2013 zijn de iPhone, iPad en allerlei andere digitale mogelijkheden echter niet meer weg te denken uit de leefwereld van kinderen. Kinderen die in beelden denken, lijken zelfs nog extra tot apparaten, games en apps aangetrokken te zijn. Als ouder, coach of leerkracht kun je positief gebruik maken van deze aantrekkingskracht: combineer leuk en leerzaam door het aanbieden van passende apps. Vandaag introduceer ik een viertal door mij geteste apps en games die ruimtelijk inzicht verbeteren en een aanrader zijn voor beelddenkende kinderen.

hersenkrakende app voor beelddenkers doodle fitDoodle Fit: puzzelen met vormen

Deze zomer heb ik veel leerlingen in mijn praktijk kennis laten maken met Doodle Fit als vakantie app. Zo ook Richard in groep 7. Eerst kijkt hij toe hoe ik het spel speel. Dan beginnen zijn ogen te glimmen. Nu mag hij. Als het hem is gelukt de opdracht te volbrengen, straalt hij en gaat hij snel verder met de volgende uitdaging.

Doodle Fit is een puzzelgame die je hersenen laat kraken. De taak in Doodle Fit is simpel: laat de gegeven sets van blokken samensmelten in de opgegeven vormen. Een beetje zoals de Tetris-stijl. Sleep de blokken in positie op zoek naar de lay-out die de hele vorm bedekt. Juist hierin zit hem de uitdaging. In het begin van het spel zijn de vormen nog gemakkelijk te vullen, zonder dat er veel van je denkvermogen wordt gevraagd. Maar de complexiteit bouwt snel op en hiermee ook de inspanning die nodig is om het level te voltooien.

De cartoon look maakt het spel erg aantrekkelijk voor beelddenkende kinderen. Ook al lijkt Doodle Fit in het begin een beetje te makkelijk, voor je het weet spelen ze de complexere levels en dagen ze hun sterke rechterhersenhelft uit om (weer) aan het werk te gaan.

  • Leeftijd: 4+
  • Kosten: gratis (iTunes) of €  0,99 (Google Play)
[Download Doodle Fit via iTunes (iPhone of iPad)] [Download Doodle Fit via Googler Play (Android)]

———————————————————————————————- 

BigSeed-app-voor-beelddenkersBigSeed: help JiJi naar de overkant?

“Kijk mamma, ik kan het!”, roept mijn dochter van vier jaar stralend. Ze heeft zelf gekozen voor het spel BigSeed dat bij ons thuis op de iPad staat. Haar vingers snellen over het opdachten heen en ze heeft de grootste lol als Jiji de pinguïn naar de overkant komt. Als Jiji de overkant niet haalt, begint ze vol goede moed opnieuw aan de opgave en blijft net zo lang passen en meten tot het klopt.

Passen en meten, je hersenen aan het denken zetten. Your mind’s on! BigSeed is het eerste multistep denkspel voor het grote publiek van MIND Research Institute leerplan wiskunde met in de hoofdrol pinguïn JiJi. Mijn kinderen en de kinderen in mijn praktijk smullen ervan. Het is hét spel bij uitstek voor kinderen die in beelden denken! Het doel is om de gekleurde ’seed’ tegels te ontvouwen, zodat ze de lege cellen perfect vullen. Klinkt dit te makkelijk? Ik daag je uit om alle tien niveaus uit te spelen zonder gefrustreerd te raken en de witte vlag te hijsen. En wen er maar alvast aan dat jouw beelddenkende kleuter hier misschien nog wel beter in is dan jij.

  • Leeftijd: 4+
  • Kosten: gratis
  • Alleen verkrijgbaar voor iPad
[Download BigSeed voor iPad]

——————————————————————————————-

kickbox-app-voor-beelddenkersKickbox: met lasers en spiegels ballen knock-out slaan voor pinguin JiJi

“Wauw dit is echt een leuk spel!”, roept Sascha (8 jaar) als ze aan de slag mag met Kickbox. Even daarvoor keek ze geconcentreerd toe, terwijl ik de basisstappen uitlegde. Ze kon niet wachten het van me over te nemen. Handig plaatst ze de spiegels en volgt met haar ogen de weg die de laserstraal waarschijnlijk gaat volgen. “Yes, het klopt!”

Dit spel is de perfecte manier om jouw beelddenker uit te dagen. Dit is een van de multistep denkspellen van MIND Research Institute leerplan wiskunde met in de hoofdrol pinguïn JiJi. In KickBox is het doel om lasers en spiegels te positioneren om alle ballen knock-out te slaan, zodat het pad voor pinguïn JiJi wordt vrijgemaakt. De puzzels beginnen simpel, maar tijdens het spelen komt je kind steeds meer uitdagingen tegen.

  • Leeftijd: 4+
  • Kosten: gratis
  • Alleen verkrijgbaar voor iPad
[Download Kickbox voor iPad]

 

 —————————————————————————————-

App- voor - beelddenkers - Where-s-My-Water-2-screenWhere’s my water: elke druppel water telt

“Heb je al gedacht aan Where’s my water mamma?”, vraagt mijn zoon, 8 jaar, op de achterbank van de auto als ik hardop aan het nadenken ben over apps voor deze blog.  “Dit is echt een spel voor beelddenkers, mamma, want je moet goed nadenken en er zitten allerlei grappige weetjes in over de hoofdrol spelers uit het spel. Je hebt ook Where’s Perry en nu ook Where’s Mickey

Mijn zoon speelt Disney’s spel Where’s my water graag en veelvuldig. Ik ben er lang niet zo goed in als hij. Hij leidt met gemak het water precies langs de juiste plekken om elke druppel water aan te laten komen in de daarvoor bestemde buis en het lukt hem daarbij zelfs om ook de bonuspunten te pakken. Elk level is een uitdagende puzzel met levensechte mechanismen. Je graaft door de grond om vers water, vies water, giftig water, stoom en modder te leiden door steeds moeilijker wordende scenario’s. Iedere druppel telt! Je kind geniet van de weetjes over tv- of striphelden, waarbij de rechterhersenhelft flink wordt gebruikt. Dit laatste komt door de beelden die gebruikt worden. Je kind moet als het ware in zijn hoofd de weg van het water al bepalen om de juiste veranderingen toe te passen. Via trail and error zal hij er achter komen of wat hij bedacht had klopte. Zo niet, dan zal hij een aanpassing moeten maken. Iets wat je kind met plezier zal doen, want het volgende level lonkt.

  • Leeftijd: 4+
  • Kosten: €  0,89 (iPhone, iPod touch of iPad)  of 0,76 (Android)
[Download Where’s My Water voor iPhone, iPod touch of iPad] [Download Where’s My Water voor Android]

Heel veel speel-leer-plezier!

Share Button
Comments are closed.