Help beelddenkers hun verlanglijst voor Sinterklaas maken

Jonge beelddenkers reageren vooral op beelden die ze tegenkomen. Best lastig dus in deze fase van het jaar. Reclameblokken, boekjes en bezoekjes aan de speelgoedwinkel vliegen je om de oren. En alles blijkt leuk te zijn. Maar voor hoelang? Als ouder hoop je natuurlijk dat Sinterklaas met een goed cadeau aan komt op 5 december. Maar waar verlangt je kind nu echt naar?

Chunken

Bij ons thuis hebben we sinds 2009 de oplossing gevonden in de vorm van chunken. Nu hoor ik je denken… dat woord ken ik niet. Nu kan ik je vertellen dat ik hier ook nog nooit van had gehoord, totdat ik de opleiding Ik ben Oké-coach volgde bij Sensikids opleidingen.

Chunken betekent van veel naar weinig. Denk eens aan welke stroom beelden in je hoofd begint te draaien bij het woord ‘meubels’. Je ziet waarschijnlijk banken, stoelen, tafels, bedden, keukenkastjes en ga zo maar door. Door deze hoeveelheid te verkleinen naar ‘meubels waarop je kunt zitten’, neemt de stroom aan beelden langzaam af.

Een verlanglijstje creëren

Zo werkt het ook tijdens het maken van een verlanglijst. We gaan van veel naar weinig met het volgende stappenplan.

Stap 1:

Eerst mag je vrij dromen en reageren op alle plaatjes die je in de boekjes tegenkomt. Je zet je letter erbij of markeert hem met een kruisje.

Stap 2:

Daarna ga je knippen. Soms moet je nu al een keus maken, omdat je een plaatje op de voor én achterkant hebt aangekruist. Welke wil je nu echt het liefste? Je stapel uitgeknipte plaatjes is nu nog best groot, vind je niet?

Stap 3:

Tijdens deze stap ga je nog een keer door al je uitgeknipte plaatjes heen. Je kunt een tussenstap maken door drie rijtjes neer te leggen.

Wel leuk – Heel leuk – Wil ik echt heel graag hebben!

Maar uiteindelijk mag je maar een paar wensen op je echte lijstje zetten. Echt een keus maken dus!

(Psst… wij hebben thuis de afspraak dat dit er ongeveer 5 mogen zijn.)

Stap 4:

Nu opplakken, versieren en versturen naar de Sint. En dan maar afwachten wat hij jou dit jaar zal gaan schenken.

 

Veel kiesplezier,
Tineke Verdoes

Share Button

, , ,

Comments are closed.