Boekentip – In het rijk der beelden ben ik koning

recensie-producetenIn het rijk der beelden ben ik koning. Kijk en luister naar beelddenkers. Magda Jacobs & Tineke LabrujereAntwerpen: Boek in Beeld, 2007.

Dit is een van de eerste boeken die ik heb verslonden in mijn zoektocht naar informatie over beelddenken. Nog steeds staat het hoog op mijn favorietenlijst, omdat het zo helder geschreven is.

Het boek begint met een stuk theorie over het brein en het functioneren ervan in relatie tot beelddenken. Het is een stuk tekst wat zeer begrijpelijk geschreven is en geeft een duidelijk beeld over hoe de hersenen van een beelddenker verschillen met die van een taaldenker. In de basis kloppen deze hoofdstukken nog steeds, maar houd wel in de gaten dat er momenteel veel nieuwe kennis is gekomen over ons brein en neem deze informatie mee tijdens het lezen van dit bijna tien jaar oude boek. Dit gedeelte gaat ook in op hoogbegaafheid en intelligentie bij beelddenken.

rijk-der-beelden-boekrecensieNa de theorie volgen interviews met beelddenkers in zeer gevarieerde leeftijden. Fijn om een kijkje te krijgen in het leven van beelddenkers. Je krijgt een beter beeld hoe het is om een beelddenker te zijn, welke obstakels je tegenkomt en ook hoe er mee wordt omgegaan.

Het laatste gedeelte van het boek zijn tips voor mensen die zelf geen beelddenker zijn. Handig als leerkracht en zeer toepasbaar in jouw klas. Een van mijn lievelingstips is de tip voordoen, laat ze vooral afkijken. Meer begrip over beelddenken helpt een kind in jouw groep.

Echter, de houding van de beelddenker zelf is niet vergeten. Er staan tal van tips in voor beelddenkers.

Ik adviseer dit boek aan leerkrachten aan. Vooral de interviews geven een goede kijk in de denkwijze van beelddenkers. Het boek leest makkelijk weg en is een aanwinst in de orthotheek van elke school.

Je kunt het boek bestellen bij uitgever Boek in Beeld, zie www.boekinbeeld.be of www.beelddenken.be.

tineke-verdoes

Veel leesplezier!
Tineke Verdoes

Share Button

, , , , ,

Comments are closed.