Belevend leren: Voorkom de zomerdip!

belevend leren - voorkom de zomerdip - vakantie

De vakantie is begonnen of staat voor de deur. Wat hebben mijn gezin en ik hier naar uit gekeken. De vakantie plannen worden besproken en we weten precies welk vriendje of vriendinnetje in welke week op stap is.

Toch knaagt er iets in mij. Waar is als moeder zo kan genieten van zes weken luieren, niks doen en uit verveling op nieuwe ideeën komen. Schreeuwt de professional in  mij dat zes weken echt te lang is.

Iedere juf of meester op de basisschool kent het verschijnsel wel. Kinderen die na de zomervakantie ineens de tafels niet meer kennen, of slechter lezen dan aan het eind van het schooljaar. Het klinkt gek, maar de zomervakantie is een heel belangrijke periode. Want wist je dat niveauverschillen tussen leerlingen voor een groot deel ontstaan in de grote vakantie?

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die bijvoorbeeld niet lezen tijdens de zomervakantie in niveau gelijk blijven of zelfs achteruit gaan, terwijl kinderen die veel lezen na de vakantie een hoger leesniveau hebben. Hetzelfde doet zich voor bij rekenen.

Opzoek naar de oplossing dus!

Dit jaar ga ik de uitdaging aan om de moeder in mij te verbinden met de professional. Ik ga je in de week 20 t/m 26 juli meenemen op een missie:

belevend leren is:

  • Een week lang leren door middel van samen spelen en ontdekken.
  • Elke dag een nieuw vak(gebied)
  • Elke ervaringen delen via Facebook om zo van elkaar te leren
  • Elke dag samen met je kind genieten van ‘nieuwe’ manieren van leren

Ik kijk er nu al naar uit. Jij ook? Schrijf je dan snel in !

* Verplicht veld

 

Share Button

,

No comments yet.

Geef een reactie