Het belang van een rijke leeromgeving

eyeopenerEen van de leuke dingen van schrijver zijn, is de onderzoeksfase. Ik kan echt genieten van al deze kennis. De ene keer is een deel van de kennis al in mezelf aanwezig, soms sluit het aan bij reeds bestaande kennis, maar meestal voerde ik veelal op intuïtie dingen uit en werd het later door de literatuur onderbouwd. Heerlijk om bevestigd te worden!

Eyeopener

De hele dag door komt er een grote stroom aan informatie via onze zintuigen ons brein binnen. We worden als het ware met informatie gebombardeerd. De meeste prikkels worden niet herkent en niet geregistreerd. De filters in onze hersenen zorgen ervoor dat we (onbewust) aan bepaalde prikkels wel aandacht geven en aan anderen niet. Zodra iets ons emotioneel raakt of betekenis voor ons heeft, richten we onze aandacht op deze prikkels en gebeurt er iets met de binnengekomen informatie (Hyerle & Yeager, 2007).

rijke leeromgeving Hiermee is ook het belang van een rijke leeromgeving verklaard: hoe meer een kind geraakt wordt door de omgeving, hoe meer het kind leert. Om dezelfde reden hechten we groot belang aan het activeren van de voorkennis. Tijden het activeren van de voorkennis raken kinderen emotioneel betrokken en daardoor beklijft nieuwe kennis beter.

Citaat: Op woordenjacht, J. Duerings e.a, Garant, 2014, p. 53.

Wil jij ook bevestigd worden? Nieuwe kennis opdoen die aansluit bij jouw reeds bestaande kennis? Of juist iets heel nieuws leren? Denk dan eens aan de opleiding Denken in Beelden – Professional en laat je raken!

tineke-verdoes

 

Met warme groet,
Tineke Verdoes

 

 

 

Share Button

, , ,

Comments are closed.