Beelddenkers met de hakken over de sloot

Beelddenkende kinderen vinden het leuk om te spelen met taal. Spreekwoorden en gezegden spreken ze dan ook aan, maar brengen ook vaak verwarring. Je mag op een speelse manier bezig zijn met deze kant van onze prachtige taal. Pak de Lego of Playmobil er maar bij of ga aan de slag met kleurtjes en papier. Alles mag en alles kan als je op zoek gaat naar spreekwoorden en gezegden! 

In de praktijk

Zelf maak ik in de klas en in mijn praktijk gebruik van het boek gooi maar in mijn pet of de hond in de pot als inspiratie.

Probeer een balans te vinden tussen de letterlijke vertaling van het spreekwoord en de figuurlijk kant, dus wat we ermee bedoelen. Maak gebruik van de tips die je terugvindt in het boek Gooi maar in mijn pet (zie afbeeldingen hieronder).

Zowel de kinderen, als ik hebben veel plezier tijdens deze lessen. Gelukkig voor mij zitten er in het boek Gooi maar in mijn pet al 100 spreekwoorden en gezegden en staan zowel het letterlijke ‘beeld’, als de figuurlijke betekenis beschreven. En dan nog merk ik dat dezelfde woorden andere beelden oproepen. Neem nu als voorbeeld “knoop het in je oren!”. Kind A neemt een knoop uit de knopenbak en hangt hem in zijn oren. Kind B legt als het ware zelf een knoop in haar oren (zoals je ook zou doen met een zakdoek). Bekijk hieronder eens de bladzijde uit het boek en doe er je voordeel mee!

gooi maar in mijn pet

vrienden door dik en dunToneelspelen

In mijn klas speel ik graag kleine rollenspelletjes rondom de aangeleerde spreekwoorden en gezegden. Team A speelt het letterlijke beeld, bijvoorbeeld “je handen uit de mouwen steken” en team B raadt welk spreekwoord erbij hoort en vertelt de figuurlijke betekenis. Natuurlijk zijn sommige spreekwoorden lastiger uit te beelden, dan anderen, maar geloof mij, je komt een heel eind!

Op de foto

Daarnaast heb ik inspiratie gekregen door het boek De hond in de pot. Je kunt spreekwoorden en gezegden ook prima op de foto zetten. Samen met de kinderen heb ik al een hele lijst van spreekwoorden en gezegden doorgenomen. Soms keuren we er een af, wanneer we echt geen idee hebben hoe we die op de foto moeten krijgen. Een grappige toevoeging hierop: spreekwoorden die kinderen opduikelen bij opa’s en oma’s. Zo krijg je ineens een heel divers aanbod aan spreekwoorden.

Inspiratie

Houdt deze blog in de gaten voor inspiratie. We zijn namelijk bezig geweest met het op de foto zetten en uitbeelden van de volgende spreekwoorden en gezegden:

  • zo de wind waait, waait mijn jas
  • hoge bomen vangen veel wind
  • als het kalf verdronken is, dempt men de put
  • als er een schaap over de dam is, volgen er meer
  • zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens
  • met je hakken over de sloot
  • met je neus in de boter
  • boter op je hoofd hebben

En jij?

Ik ben benieuwd of jij geïnspireerd bent! Deel je beeld(en) met mij via Facebook of via Twitter met de #belevendleren en laat ons raden welk spreekwoord er uitgebeeld is. Zo kunnen we samen ook plezier beleven aan deze opdracht.

tineke-verdoesVeel plezier met jullie belevingen rond om spreekwoorden en gezegden.

Met warme groet,
Tineke Verdoes

Share Button

, , , , ,

Comments are closed.