Oogcontact werkt zo!

oogcontact werkt zoJan-Willem kijkt langs zijn juf heen. Ze is boos op hem en wil graag dat hij haar aankijkt. Dit soort miscommunicatie ontstaat regelmatig in onderwijssituaties. Naast het feit dat het voor kinderen lastig is om een boze volwassene in de ogen te kijken, stuitte ik tijdens mijn literatuurstudie voor het boek Belevend Leren op het volgende citaat, waardoor ineens helderheid ontstond.

eyeopenerEyeopener

Vrouwen vinden het prettig om een andere vrouw in de ogen te kijken. Mannen hebben dit niet. Dat komt, omdat mannetjes in de natuur elkaar vaak in de ogen kijken om te zien wie de baas is. Dat zie je bij allerlei diersoorten, van apen tot wolven en leeuwen. Wie het langst durft te kijken, heeft gewonnen. Als vrouwen elkaar aankijken, is dat juist aardig en goed voor de vriendschap. Ze kunnen dan ook beter samenwerken. Mannen die elkaar aankijken, werken juist minder goed samen.

Citaat: D. Swaab, p. 57

Neem eens de tijd om bij jezelf te kijken hoe jij het liefst werkt. Observeer eens het gedrag van de jongens en de meisjes in jouw klas. Herken jij wat Dick Swaab vertelt?

Deel jouw ervaringen hieronder.

tineke-verdoes

 

Met warme groet,
Tineke Verdoes

 

Share Button

,

Comments are closed.